Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym

Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym


Zdjęcie - Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś kolejny miesiąc ze wspólnym pieczeniem w PiekarniAmber. Tym razem pieczemy marchewkowe bułeczki zaproponowane przeze mnie. Gdy myślałam nad przepisem, prawie od razu pomyślałam, żeby upiec bułki, więc szukałam w sieci ciekawej receptury. Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :)
Zdjęcie - Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt.
zaczyn: 3/4 szkl. wody*
1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
5 g świeżych drożdży
ciasto właściwe:
15 g świeżych drożdży
3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)**
2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej)
1 kopiasta łyżka brązowego cukru
1 niepełna łyżeczka soli
oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek
opcjonalnie - ziarna do posypania bułeczek - mak, sezam, siemię lniane (u mnie - mieszanka wszystkich trzech)

Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin.
Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i - jeśli chcemy - posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
* szklanka w tym przepisie, to 250 ml
** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki
Zdjęcie - Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów