Bułki hamburgerowe na zakwasie

Bułki hamburgerowe na zakwasie

Zdjęcie - Bułki hamburgerowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki upieczone w ramach naszej Styczniowej Piekarni Wirtualnej. Po zaproszeniu wysłanym przez Amber z radością zadeklarowałam swój udział. Nie przypuszczałam, że taki będzie zbieg zdarzeń. Kiedy nagrzewałam piekarnik wystrzeliły korki w całej chacie. Była 1 w nocy;-( Kolejna próba i to samo... Już straciłam nadzieję, że je upiekę. Musiały poczekać do rana. Czekały cierpliwie, lepiej niż ja. Mnie nerwy roznosiły, że wszystko przepadło. Ale rano wyglądały całkiem dobrze, piekarnik tym razem fochów nie strzelał i oto są.
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis z bloga my daily sourdough bread
6 małych bułek / 5 średnich bułek / 4 duże bułki Składniki:

  • 300 g zaczynu na zakwasie (starter),
  • 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej (użyłam orkiszowej pełnoziarnistej),
  • 125 g białej mąki pszennej,
  • 150 g wody lub mleka (użyłam mleka),
  • 8 g drobnej soli morskiej,
  • 1 łyżka posiekanego estragonu (pominęłam),
  • sezam do posypania,


Przygotowanie:
1. Starter. Wieczorem wymieszać 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej ze 150 g wody i 1 czubatą łyżką aktywnego zakwasu żytniego. Przykryć i pozwolić mu fermentować przez noc, aż będzie musujący i podwoi swoją objętość.
* można również użyć zakwasu bezpośrednio z lodówki, będzie również działał.
2. Aby przygotować ciasto, wymieszać starter (300 g), 150 g mleka (lub więcej, jeśli ciasto jest gęste ( w zależności od stosowanej mąki pełnoziarnistej) i 250 g mąki. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być miękkie, aby można je było wyrabiać bez żadnego oporu. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1 godzinę. 3. Po 1 godzinie dodać 8 g soli, posiekany estragon i zagniatać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Niech odpocznie przez 1 godzinę. 4. Po 2 godzinach ciasto powinno wzrosnąć o około jedną trzecią początkowej objętości. Wyjąć go na powierzchnię roboczą, posypać mąką, obrócić, złożyć na siebie i uformować kulę. Pozostawić na 10 minut. 5. Następnie za pomocą noża podzielić ciasto na 5, 4 lub 6 kawałków. Uformować każdy kawałek w kulkę i położyć na posypanym mąką papierze do pieczenia. 6. Pozwolić bułkom rosnąć przez 1,5-2 godziny (lub dłużej, w zależności od tego, jak zimno jest w twojej kuchni). Sprawdzić, czy bułeczki są gotowe do włożenia do piekarnika, dotykając je palcem. Jeśli są gotowe, wcięcie powinno powoli powracać. Jeśli nie będą gotowe, wcięcie szybko wróci do normy. 8. Gdy wszystko będzie gotowe, posmarować bułki wodą, posypać sezamem, piec w temp. 235 ° C przez 25-30 minut lub aż będą ładnie brązowe. 9. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przygotować swojego ulubionego hamburgera. Podałam je z karkówką wolnopieczoną, która mi została z obiadu.
Zdjęcie - Bułki hamburgerowe na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułki na innych blogach:

Kategorie przepisów