Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone

Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone

 


Zdjęcie - Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPieczone pierogi calzone z polskim nadzieniem, który nie ma sobie równych. Kapusta kiszona z leśnymi grzybami do barszczyku z kiszonych buraków.

 

Ciasto cazlone:

500 g mąki orkiszowej jasnej lub włoska mąka typu 00 do pizzy

300 ml ciepłej wody

3 g suchych drożdży

1 -2 łyżki oliwy z oliwy

6 g cukru

8 g soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem. Do miski wsyp mąkę wlej zaczyn i sól, wlej oliwę i zagniataj 5-7 minut. Odstaw na 1-1,5 godz.

 

Farsz:

1 słoik kapusty kiszonej z leśnymi grzybami Runolandu lub

500 gram kiszonej kapusty

garść grzybów namoczonych i podgotowanych 20 minut

3 łyżki oleju rzepakowego

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz świeżo mielony

cebula

1 łyżeczka kminku ( jeśli lubisz) mielonego

 

Cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz kminek, chwilę podsmaż a następnie dodaj kapustę z grzybami lub kapustę i posiekane namoczone grzyby. Duś mieszając od czasu i czasu. Dodaj pieprz odstaw.


Zdjęcie - Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na osiem równych kawałków lub więcej i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj dość płaskie kółko ok. 0,7 cm grubości. Na środek ułóż farsz, złóż na pół i zlep pieroga. Odstaw na deskę posypaną mąką. Pierogi posmaruj np. roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub rozmarynem.

Piecz w 220 C stopniach ok. 25-30 stopni.

Podawaj z barszczykiem lub żurkiem.


Zdjęcie - Pieczone pierogi z kiszoną kapustą i grzybami calzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów