Bułeczki anielskie

Bułeczki anielskie

Słodkie, aromatyczne, niebywale smaczne, wymarzone bułeczki anielskie dla każdego. O cudownym zapachu migdałów, a po zjedzeniu każdej bułeczki pozostaje na ustach jeszcze wspaniały intensywny smak szafranu.

Bułeczki, które Cię zachwycą swoim aromatem i niespotykanym smakiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z filiżanką mleka są po prostu wyśmienite.

Zdjęcie - Bułeczki anielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 25 szt.:

  • 960 g mąki pszennej
  • 80 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła w kawałkach
  • 5 żółtek
  • 280-300 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 100 g posiekanych drobno migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Bułeczki anielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Mąkę przesiać dodać wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki.
  3. Wyrobić w malakserze lub ręcznie przez 5 minut po czym odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość ponownie wyrobić do uzyskania jednolitej, miękkiej masy.
  5. Podzielić na 25 kawałków i formować małe okrągłe bułeczki.
  6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 30 minut, do zarumienienia.
  8. Gorące posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

inspiracja: z książki: The Encyclopedia of Baking

Zdjęcie - Bułeczki anielskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów