Bułeczki z przedziałkiem

Bułeczki z przedziałkiem

Zdjęcie - Bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z przedziałkiem to dla mnie smak dzieciństwa. Pszenne pieczywo było jedynym, które akceptowałam jako dziecko, ale na chleb patrzyłam też z lekkim grymasem. Od skrajności w skrajność doszłam do tego momentu, że nie wyobrażam sobie tego, aby nie urozmaicać chleby i bułki o przeróżne mąki, składniki, a nawet formy.

Dziś jednak, do kubka kawy na drugie śniadanie, miałam ochotę na puchatą bułeczkę pszenną. Zamiast kajzerek, które piekłam kilka razy, zdecydowałam się na nowe bułeczki pszenne – tym razem właśnie z przedziałkiem.

Są nie tylko urocze, ale także pyszne. To zdecydowanie najsmaczniejsze bułki jakie upiekłam do tej pory. Są lekkie, puszyste i w porównaniu do niektórych domowych bułek, wcale nie są zbite. Po prostu idealne – bardzo polecam ten przepis :)

Zdjęcie - Bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z przedziałkiem 2.0 z 1 ocen Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 hours 20 mins Czas pieczenia: 15 mins Całkowity czas: 2 hours 35 mins Porcje: 8 Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
Przygotowanie
  1. Mąkę przesiewamy do miski.
  2. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru.
  3. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.
  4. Do mąki dodajemy sól i cukier. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn. Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką).
  5. Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.
  7. Bułeczki chwilę przed pieczeniem oprószamy mąką. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu. Czynność powtarzamy.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.
2.2.8

Kategorie przepisów