Bułeczki z mango lassi

Bułeczki z mango lassi
Przepis na bułeczki mango lassi. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że wypiekanie domowego pieczywa nie jest trudne.

Zdjęcie - Bułeczki z mango lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miłośnikom owocu mango chyba nie muszę przedstawiać popularnego koktajlu. Mango lassi, czyli orzeźwiający, indyjski napój przygotowywany jest na bazie jogurtu naturalnego, owoców, wody i czasem przypraw (np. kardamonu). Ostatnio miksując sporą porcję ulubionego koktajlu, postanowiłam sprawdzić co się stanie, gdy dodam go do ciasta na bułeczki.

Jogurt naturalny dodawałam już do wypieków, dlatego intuicja podpowiadała mi, że w przypadku jogurtowego napoju owocowego efekt będzie podobny. I miałam rację, z eksperymentu powstały pyszne jogurtowe bułeczki, lekko słodkawe o delikatnym smaku mango.

Zdjęcie - Bułeczki z mango lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z mango lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki z mango lassi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z mango lassi Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 1 godz. 57 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 350 g mango lassi (mango+ szklanka jogurtu naturalnego+ łyżka soku z cytryny)
  • 100 ml letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Instrukcja
  1. Obrane mango kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i sok z cytryny. Miksujemy blenderem na gładki koktajl (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość jogurtu, zależnie od wielkości mango).
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suszone drożdże, cukier, 350 g mango lassi i szczyptę soli.
  3. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, którą przekładamy na blaszkę (nieprzywierającą, lub wyłożoną pergaminem). Bułeczki przykrywamy ściereczką i stawiamy w miejscu bez przeciągów na ok. 40 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane.

3.1.09

Kategorie przepisów