Bułeczki z kukurydzą

Bułeczki z kukurydzą

Zdjęcie - Bułeczki z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem prawdziwą maniaczką kukurydzy. Tak naprawdę nie wiem czemu ją tak uwielbiam, nie ma specyficznego smaku, ani charakteru. Gdy jednak otworzę jej puszkę, nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem jej łyżką, bezpośrednio z puszki. Po prostu nie mogę.

Staram się więc unikać kupowania tych puszek, bo wiem, że się nie powstrzymam. Dlatego jak tylko widzę je w mojej lodówce, staram się zużyć je do czegoś innego. Na przykład do chleba.

Zdjęcie - Bułeczki z kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z kukurydzą świetnie się sprawdzają. Co jakiś czas, przy ugryzieniu można natknąć się na jej wspaniały smak i chrupiącą konsystencję. Spróbujcie sami bo to nic trudnego!

Bułeczki z kukurydzą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 45 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 3 godz. 10 min.

Porcje: 5

Składniki

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • 230 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, która będzie odchodzić od ręki.
  3. Od momentu osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Umieść ciasto w misce i odstaw na ok. 2 h w ciepłe miejsce. Powinno znacznie powiększyć objętość.
  5. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę.
  6. Ułóż uformowane bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 min.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw bułki do piekarnika i piecz ok. 25 min aż lekko zbrązowieją.
  9. Wyjmij z piekarnika i wystudź.

 

3.1.09

Kategorie przepisów