Bułeczki z krzyżem

Bułeczki z krzyżem

Tradycyjne, wielkanocne bułeczki z krzyżem zwane „Hot cross buns” pochodzące z Wielkiej Brytanii. Wypiekane w Wielki piątek,  symbolizujące ukrzyżowanie Jezusa i zakończenie wielkiego postu.

Doskonałe bułeczki drożdżowe z rodzynkami lub suszonymi porzeczkami i cynamonem. Obecnie wzbogacone smakiem toffi, pomarańcza czy jabłek, które pojawiły się w cukierniach całej Anglii.

Bułeczki z krzyżem są także wspaniałą przekąską w podróży i na pikniku. A według starych  podań informują, że każda gospodyni powinna choć raz upiec takie bułeczki, wówczas zawsze będzie miała doskonałe i udane swoje wypieki.

Zatem zapraszam do wypróbowania tych niecodziennych, smacznych  bułeczek.

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże jajo
  • 230-250 ml letniego mleka

oraz:

  • 65 g mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej + 1 łyżka gorącej wody

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z drożdżami, solą, cynamonem wymieszać i przesiać.
  2. Dodać masło i rozmącone jajko, połączyć ze składnikami.
  3. Dodać na dwa razy mleko.
  4. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez około 7 minut.
  5. Przełożyć do natłuszczonej miski do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  6. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie do napęcznienia, następnie odcedzić.
  7. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
  8. Wyrosnięte ciasto wyrobić i rozwałkować lub rozciągnąć na niewielki kwadrat po czym  dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i czekoladę.
  9. Następnie wyrobić tak aby połączyć wszystkie składniki.
  10. Podzielić na 10 kawałków i formować małe bułeczki.
  11. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia.
  12. Mąkę wymieszać z wodą i utrzeć na gęstą pastę.
  13. Wyrosnięte bułeczki posmarować pastą tworząc krzyż.
  14. Ponownie odstawić na 10 minut.
  15. Posmarować białkiem.
  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200 st. C przez 25 minut lub do zarumienienia.
  17. Gorące bułeczki posmarować przetartą  marmoladą wymieszaną z wodą.
  18. Podawać jeszcze ciepłe.
  19. Bułeczki zachowują swieżosć do 2 dni.

Smacznego ?

na podstawie przepisu  z moimi zmianami: BBC goodfood. co.uk

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów