Bułeczki z kapustą i grzybami

Bułeczki z kapustą i grzybami

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czujecie już zbliżające się święta?

Nie da się ukryć, że dzięki rozpoczynającym się ze wszystkich stron kampaniom reklamowym trudno uniknąć myślenia o tym, co czeka nas już za niecały miesiąc. Ja akurat to uwielbiam, lecz wiem, że sztuczne nakręcanie świątecznej atmosfery ma chyba więcej wrogów niż fanów.

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluczowym elementem świąt są dla mnie od zawsze pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam to połączenie smaków, dlatego postanowiłam przetestować je w chlebowym wydaniu. Nie nafaszerowałam jednak bułeczek, co stworzyłoby po prostu typowe drożdżowe paszteciki, ale wkroiłam składniki bezpośrednio do miąższu. Dzięki temu bułeczki zostają bułeczkami, a smak przypomina już delikatnie o nadchodzących świętach.

Zdjęcie - Bułeczki z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla mnie smakują perfekcyjnie. Pyszny, wytrawny wypiek, który jako kolejny może powędrować do naszego działu „Na słono„.

Bułeczki z kapustą i grzybami Autor: Sliwka Porcje: 6

 

Skladniki

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 50 g smażonych grzybów (ze słoiczka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody

 

Instrukcja

  1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól.
  2. Kapustę odsącz na papierowym ręczniku i poszatkuj. Dodaj do mąki razem z grzybami.
  3. Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj najpierw oliwę, następnie ciepłą wodę.
  4. Zagniataj aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Od osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze intensywnie 5 minut.
  5. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5-2 h
  6. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posyp ciasto mąką i uformuj rulon. Rulon pokrój na 6 równych części.
  7. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blaszce.
  8. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie przyklejać się do niej ciasto.

 

#version#

Kategorie przepisów