Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie czyli Weekendowa Piekarnia

Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie czyli Weekendowa Piekarnia

Zdjęcie - Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie czyli Weekendowa Piekarnia # 48 - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiesze sie bardzo, ze w tej edycji Weekendowej Piekarni udalo mi sie przylaczyc do wspolnego pieczenia. Przyznaje, ze sprawia mi to coraz wiecej radosci.
Tym razem radosc z tych buleczek miala tez Viki, ktora brala czynny udzial w ich pieczeniu. Wlasciwie ograniczyla sie do jednaj czynnosci, ale jakze waznej :D Z wielkim poswieceniem smarowala buleczki maslem, a potem gdy juz wyciagalam je z piekarnika to wlasnie Viki probowala ich jako pierwsza. Buleczki byly jeszcze gorace gdy niepostrzezenie jedna z nich zniknela razem z Viki za drzwiami kuchni. Po chwili winowajczyni wrocila proszac o nastepna.
Przyznam, ze dluzej na nie czekalysmy niz zjadalysmy. Buleczki znikaly w oka mgnieniu i byly naprawde bardzo smaczne.

Ciesze sie tez, ze ten odcinek WP przypada w dokladnie drugie urodziny mojego skromnego bloga.
Poczatek byl dosc ciezki przyznaje, ale od tamtej pory wiele sie zmienilo, zmienil sie przede wszystkim moj blog.
Z tej okazji chcialabym podziekowac tym ktorzy do mnie zagladaja i tym, ktorzy pozostawiaja swoje komentarze, ktore sprawiaja mi wiele radosci i sa dowodem Waszej sympatii.


Zdjęcie - Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie czyli Weekendowa Piekarnia # 48 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Buleczki z Hotelu Parker House w Bostonie
skladniki:
1 lyzeczka drozdy instant (10g swiezych)
125 ml mleka letniego
30g plynnego masla
15g plynnego masla do smarowania
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
1 jajko
280g maki pszennej

wykonanie:
Drozdze rozpuszczamy w polowie mleka i odstawiamy na 5 minut.
Reszte mleka mieszamy z 30g masla, jajkiem i cukrem.
Make mieszamy ze sola, dodajemy do niej rozpuszczone drozdze i reszte skladnikow. Zagniatamy do chwili jak powstanie gladkie i elastyczne ciasto. Wkladamy do miski wysmarowanej maslem i odstawiamy na 1,5 godziny az podwoi swoja objetosc.
Po tym czasie ciasto rozwalkowac na prostokat o wymiarach 20x40cm. Pociac go na 4 paski o szerokosci ok. 5 cm, a nastepnie kazdy pasek podzielic na 4 czesci. W ten sposob otrzymamy 16 prostokatow.
Kazdy prostokat smarujemy stopionym maslem i skladamy na pol posmarowana strona do srodka. Prostokaty skladamy tak by wierzchnia czesc wystawala o 1 cm i ukladamy je na blasze dosc luzno jeden za drugim, tak by opieraly sie o ta wystajaca czesc.
Odstawiamy na 30 minut . Calosc znow smarujemy stopionym maslem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez okolo 15-20 minut az sie zrumienia.

Buleczki najlepiej smakuja gdy sa jesszcze cieple.


Za ten wspanialy przepis dziekuje Atince, ktora byla gospodynia 48 juz edycji WP

Kategorie przepisów