Bułeczki z budyniem

Bułeczki z budyniem

Identyczne składniki jak do bułek z dżemem jagodowym. Zmienia się jedynie dodatek.

Bułeczki z budyniem

3 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

1 szklanka mleka

3 jajka

3 dag drożdży

1/2 kostki masła

1 cukier waniliowy

dodatkowo:

1 budyń śmietankowy

2 szklanki mleka

2 łyżki cykru

Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu.

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do dużej miski. Wbić 2 jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, przetopione masło i drożdże.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Dodatkowo można podsypać mąką, gdy będzie zbyt kleiste.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta formować bułeczki. Środek bułki lekko ugnieść palcami i nałożyć zimny budyń.

Piekarnik ustawić na temp. 60st. Wstawić bułeczki i piec około 10 minut.

Posmarować roztrzepanym jajkiem. Temperaturę zwiększyć do 190 st. i piec około 18 minut.

 

 

Zdjęcie - Bułeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Bułeczki z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów