Bułeczki maślane

Bułeczki maślane

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na początku chciałam ten przepis nazwać „bułeczki maślane z rodzynkami”, ale niedawno zauważyłam, że wiele osób ma (zupełnie dla mnie nie zrozumiałą!) awersję do rodzynków, dlatego kto chce- może je sobie dodać, a reszcie pozostawiam recepturę na delikatne, maślane bułeczki… bez rodzynków :)

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To prosty przepis, do którego przygotowania potrzebujecie kilku podstawowych produktów. Wychodzą z niego bardzo delikatne, lekko słodkie bułeczki (mój dodatek cukru na wierzchu i rodzynków w środku sprawił, że stały się nieco bardziej deserowe). Na pewno sprawdzą się doskonale nie tylko jako baza śniadaniowej kanapki z dżemem, ale można je wykorzystać jako pieczywo do hamburgerów, które bardzo lubią takie słodkawe, maślane bułki.

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upiekłam 8 bułeczek. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę z kominkiem w środku, bułeczki ułożyłam dookoła tak, że stykały się ze sobą. Upiekłam więc coś w typie „bułeczkowego wieńca”, który naprawdę bardzo ładnie wyglądał i sprawił, że odrywane od siebie bułeczki miały bardzo miękkie brzegi.

Zdjęcie - Bułeczki maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże instant - 2 i 1/2 łyżeczki
  • cukier - 1/4 szklanki
  • cukier waniliowy - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • masło - 60 g (roztopione i przestudzone)
  • jajko - 1 szt + ew. 1 szt do posmarowania wierzchu
  • mąka pszenna - 3 i 1/2 szklanki
  • rodzynki - 1/3 szklanki, opcjonalnie
  • sok z pomarańczy - 1/4 szklanki, opcjonalnie
Przygotowanie:

Jeśli pieczesz bułeczki z rodzynkami, namocz rodzynki w soku pomarańczowym przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie odlej pozostały płyn.

Masło roztop i ostudź.

Mleko podgrzej, aby było letnie.

Do miski (miksera wyposażonego w hak lub robota kuchennego) włóż kolejno wszystkie składniki ciasta: mleko, jajko, roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże, sól i mąkę. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto.

Jeśli pieczesz bułeczki z rodzynkami, dodaj także je i połącz z ciastem.

Misę z ciastem przykryj (np. folią spożywczą) i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ma podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę.

Bułeczki rozłóż na blaszce, lekko przykryj (np. kawałkiem folii) i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Gotowe bułeczki posmaruj na wierzchu rozbełtanym jajkiem, możesz posypać na wierchy grubym cukrem, makiem lub sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumieniania ok. 20 minut.

Kategorie przepisów