Bułeczki kajzerki

Bułeczki kajzerki
Zdjęcie - Bułeczki kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszne i chyba najpopularniejsze w Polsce bułeczki. Te przygotowane samodzielnie w domu oczywiście smakują sto razy lepiej;)

Zdjęcie - Bułeczki kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / przepis własny na 12 bułeczek/
zaczyn ( 5- 8 godzin przed pieczeniem):
- kopiasta szklanka jasnej mąki żytniej * - 150 ml ciepłej wody - 5 g świeżych drożdży
Drożdże rozrabiamy w wodzie, dodajemy mąkę i wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w temp. pokojowej na ok. 5 godzin.
ciasto - przygotowany zaczyn - 370 g mąki pszennej - 200 g wody ( +/- jedna łyżka) - 10 g świeżych drożdży - 10 g soli - 10 g oleju lub oliwy
Mieszamy mąkę z wodą, dodajemy pozostałe składniki, na końcu zaczyn. Mieszamy mikserem ok. 4 minuty ( najpierw na małych obrotach 2 minuty, potem na większych pozostałe 2). Miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Odstawiamy na ok. 2 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski, lekko uderzamy. Odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach możemy już dzielić je na 12 równych kawałków, podsypać odrobiną mąki pszennej i zagniatać z nich okrągłe kuleczki, które potem przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki muszą mieć czas, żeby podrosnąć (trzeba liczyć ok. 40 minut.) W tym czasie rozgrzać piec do 240 st. Gdy już będą pięknie wyrośnięte, każdą z nich naciąć nożykiem, poczekać 5 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, po pierwszych 5 minutach zmniejszając temp. do 210 stopni. Bułeczki powinny być lekko brązowe.
Smacznego!



* pojemność szklanki to 150 g - z górką wyniesie ok. 160 g Zdjęcie - Bułeczki kajzerki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów