Bułeczki drożdżowe z marmoladą i kruszonką
Macie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę.
Z ciastem fantastycznie się pracuje. Jest mięciutkie, pulchniutkie. Idealne.
Bułeczki bardzo łatwo się formuje.
Wychodzi ich dosyć dużo. Najsmaczniejsze są tego samego dnia po upieczeniu.
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- marmolada
Kruszonka:
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej
Mleko podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niego masło i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy, aż nabiorą płynnej konsystencji. Odstawiamy na kilka minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier oraz rozbełtane jajka. Dodajemy drożdże. Stopniowo wlewamy lekko przestudzone mleko z masłem, mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. Łyżkę odkładamy na bok i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny.
W miseczce umieszczamy składniki na kruszonkę. Rozcieramy je między palcami, aż składniki się połączą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje (12-15 w zależności od tego jak duże i jak dużo bułeczek chcemy otrzymać). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, na środku dajemy po 1 łyżeczce marmolady. Zlepiamy dokładnie, formując okrągłą bułeczkę.
Bułki umieszczamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich smarujemy rozmąconym białkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zarumienienia).
Polecam również mój przepis na Roladę szpinakową z bananowym kremem