bułeczki - czosnkowe supełki

bułeczki - czosnkowe supełki
Planowałam do zupy dyniowej, która ukaże się na blogu jeszcze w tym tygodniu, zrobić tradycyjnie grzaneczki albo warkoczyki z ciasta francuskiego, ale Kasia podsunęła mi swój przepis na czosnkowe bułeczki. Bez dwóch zdań, są pyszne! Najlepsze na ciepło, ale i zimne cudne. Kasia podaje, że z porcji wychodzi 12 bułeczek, mi wyszło 9, ale nie odmierzałam wagowo ciasta.

Czosnkowe supełki
  • 480g mąki pszennej
  • 15g cukru
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 60ml mleka
  • 270ml ciepłej wody

Do smarowania
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich/oregano/bazylia/tymianek
  • kilka płatków suszonej papryki
Zdjęcie - bułeczki - czosnkowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŁączymy suche składniki - mąkę, drożdże, sól i cukier, dodajemy do nich wymieszane składniki mokre - oliwę, mleko, wodę i całość zagniatamy, ok 10-15 minut. Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto mocno rośnie - mi wyszło z miski. Następnie dzielimy ciasto na porcje i przystępujemy do robienia bułeczek. Z każdej porcji ciasta robimy wałeczek ok 20cm długości, zawiązujemy na środku supełek a potem końce wtykamy jeden na górze, drugi pod spodem - tutaj instrukcja. Gotowe supełki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy roztopionym masłem z ziołami, czosnkiem i papryczką. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Zdjęcie - bułeczki - czosnkowe supełki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów