Bułeczki cynamonowe*

Bułeczki cynamonowe*

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na hasło „bułeczki cynamonowe” pojawia mi się w głowie obraz typowo szwedzkich ślimaczków przełożonych cynamonowym nadzieniem, z którymi miałam wiele do czynienia podczas mojej ostatniej podróży do Sztokholmu. Bardzo je lubię, ale chciałam przetestować cynamon w innej wersji. Te bułeczki nie są bardzo słodkie, a cynamon idealnie się z nimi komponuje. Po prostu musicie je upiec!

Bułeczki cynamonowe (6 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • ok. 80 ml ciepłej wody
  1. Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól, cukier i cynamon. Dodaj jogurt i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto.
  2. Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję. Jeśli zbyt mocno się lepi (nie jesteś w stanie nic z niego uformować), podsyp lekko mąką.
  3. Miskę wysmaruj tłuszczem, umieść w niej ciasto i przykryj folią do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, urywaj ciasto po kawałki mniej więcej wielkości pięści. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki.
  5. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  7. Piecz bułeczki przez ok. 10-15 minut aż zbrązowieją.
  8. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Kategorie przepisów