Bułeczki

Bułeczki

Zdjęcie - Bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W końcu upiekłam bułki ;) Ja - wiecznie na diecie, ale mimo to uzależniona od białego pieczywa. Smak bułek własnego wypieku - bezcenny!
Są bardzo, bardzo puszyste - środek przypomina pod tym względem chałkę. A z masełkiem ... hmmm...
Te zawijane śmiesznie się rwały ;)

Zdjęcie - Bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykorzystano przepis ZebryZapraszam do udziału w konkursie
"Składniki: 80 ml (1/3 szkl.) oleju lub 2 duże łyżki miękkiego masła, 1 łyżeczka soli, 500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki suszonych drożdży (dałam 15g świeżych), 1 łyżeczka cukru, 250 ml (1 szkl.) maślanki , mleka lub wody, 1 jajko
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (maślance lub wodzie) z cukrem i zostawić na kilka minut , aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypać do miski , dodać resztę składników oraz wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić (5-10 minut) , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do podwojenia objętości. Następnie lekko zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułeczki, poukładać na blasze w co najmniej 2,5 cm odstępach i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w temp. 220 st.C". Metody zaplatania tu i tu i według własnych upodobań.

Kategorie przepisów