Budyniowe naleśniki

Budyniowe naleśniki
Zdjęcie - Budyniowe naleśniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatek budyniu - u mnie waniliowego - nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Miłe urozmaicenie zwykłych naleśników. Polecam.

Przepis na jedną porcję (na 4 naleśniki):
  • 45 g mąki pełnoziarnistej
  • łyżka proszku budyniowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzik/cukier/syrop z agawy do smaku [nie dodałam]

Suche składniki wymieszać, wbić jajko, dolać mleko i wodę. Miksować przez około 2 minuty, masę wylewać na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażyć kilka minut, uważając przy przewracaniu naleśników na drugą stronę - są dosyć delikatne.

Przepis cytowany za Shayday.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie gęsty jogurt i podsmażone jeżyny z odrobiną cukru.

Zdjęcie - Budyniowe naleśniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów