Budyniowa tarta jaglana z owocami

Budyniowa tarta jaglana z owocami
Zdjęcie - Budyniowa tarta jaglana z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyniowa tarta jaglana z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyniowa tarta jaglana z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyniowa tarta jaglana z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Budyniowa tarta jaglana z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g owoców (borówki, maliny, jeżyny itp.)
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
Przygotowanie

Kaszę gotujemy we wrzątku przez około 15 minut. Odkładamy połowę i studzimy.

Ciasto z kaszy jaglanej:

Połowę ugotowanej kaszy mieszamy z 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna i 20 g cukru. Studzimy.

Kaszę z olejem i cukrem miksujemy. Dodajemy jajko oraz mąkę jaglaną.

Formę do tarty natłuszczamy i oprószamy wiórkami kokosowymi lub bułką tartą. Wykładamy przygotowane ciasto.

Pieczemy około 20 minut w temp. 180ºC na złoty kolor. Studzimy.

Budyń jaglany:

Drugą część kaszy miksujemy na gładki mus. Stopniowo dodajemy mleko, do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Dosładzamy do smaku pozostałym cukrem.

Gotowy budyń rozsmarowujemy na upieczonym spodzie tarty.

Wykładamy owoce i podajemy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów