Budyń karmelowy

Budyń karmelowy

Nie znoszę robić karmelu. A to się zagapię i mi się przypali, a to mi się sklei w grudy... Tym razem było podobnie. Zamiast płynnego karmelu otrzymałam bryłę, która za nic nie chciała się rozpuścić. I wtedy przypomniałam sobie o przepisie na budyń karmelowy, który od dłuższego czasu chciałam wypróbować. U mnie w domu raczej nie robiło się domowych budyni, ale pewnie dla niejednej osoby to smak dzieciństwa :)
I tak ze zmarnowanego karmelu zrobiłam pyszny (ale bardzo słodki ;) i nieco ‘retro’ deser...

Zdjęcie - Budyń karmelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BUDYŃ KARMELOWY
2 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka mąki pszennej

Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z ½ szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować.
Cukier rozpuścić na patelni na niewielkim ogniu. Gdy utworzy się brązowy karmel, wlać go do gorącego mleka. Gotować chwilę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Wlać zawiesinę mąki i mleka. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przelać do pucharków. Można udekorować np. płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
Podawać na ciepło lub na zimno – ja zdecydowanie wolę na ciepło :)

Zdjęcie - Budyń karmelowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów