Buchty - "czeska lekkosc bytu"

Buchty - "czeska lekkosc bytu"
Zdjęcie - Buchty - "czeska lekkosc bytu" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy wczoraj przegladajac blogi trafilam do Kuchni Szczescia i zobaczylam te cudowne buleczki wiedzialam, ze musze je zrobic. Patrzac na piekne zdjecia Tilianary dostawalam slinotoku, wiec coz wiecej moglam zrobic. Zaraz poszlam do kuchni zabrac sie do dziela.
Warto bylo! Buleczki sa dokladnie takie jak pisze o nich Tili na swoim blogu. Artomatyczne, slodkie i puszyste, a do tego wypelnione cudownym, sliwkowym nadzieniem. Zaluje tylko, ze tak szybko zniknely ze stolu.

Zdjęcie - Buchty - "czeska lekkosc bytu" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki:
3 zoltka
40 g cukru
250 g maki typ 550
20 g swiezych drozdzy
0,5 lyzeczki soli
otarta skorka z 1 cytryny
0,5 szklanki mleka
50 g stopionego i wystudzonego masla
powidla sliwkowe

wykonanie:
Drozdze nalezy rozkruszyc, dodac 1 lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut.
Reszte cukru ucieramy z zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola.
Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter.
Ciasto bedzie dosc lepkie. Wyrabiamy je na gladka mase i wtedy umieszczamy je w misce i wlewamy ostudzone maslo. Znow wyrabiamy do chwili az wchlonie sie caly tluszcz i zacznie odchodzic od dloni.
Odstawiamy na okolo 2 godziny az podwoi swoja objetosc.
Po tym czasie z ciasta formujemy male buleczki, do ktorych wkladamy po lyzeczce powidel sliwkowych. Ciasto moze sie lepic do rak wiec mozna dlonie opruszyc maka.
Buleczki wkladamy do naczynia zaroodopornego wysmarowanego tluszczem lub ukladamy na blaszke tak by sie stykaly(ja uzylam naczynia 15x30cm). Gotowe buleczki odstawiamy na godzine by wyrosly. Powinny wypelnic cala przestrzen w naczyniu.
Pieczemy je okolo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Wystudzamy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepis na te cudowne buleczki zamieszczam w ramach trwajacego Tygodnia kuchni czeskiej.

Zdjęcie - Buchty - "czeska lekkosc bytu" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów