Brzoskwinie pod kruszonką

Brzoskwinie pod  kruszonką

Idealny letni deser...miękkie pachnące pomarańczą brzoskwinie i cynamonowa chrupiąca kruszonką. Pyszne!

Zdjęcie - Brzoskwinie pod  kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brzoskwinie pod kruszonką

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy

na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 7 łyżek cukru
  • 12 dag masła
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag płatków migdałowych

Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na dnie lekko wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem i startą skórką z pomarańczy. Wymieszać.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło. Rozetrzeć koniuszkami palców, aż powstaną okruszki, następnie dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Schłodzoną kruszonką posypać owoce i piec 35 min. (lub dłużej) w 180 st. C.

Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu lub po ostudzeniu (może być bez jogurtu :)

Zdjęcie - Brzoskwinie pod  kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

smacznego :)

 

źródło przepisu: miesięcznik "Moje gotowanie"

Kategorie przepisów