Obiad gotowy, Obiad gotowy!
http://www.obiadgotowy.pl/
https://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/bruschetta-z-pomidorami-i-pieczarkami

Bruschetta z pomidorami i pieczarkami

Zdjęcie - Bruschetta z pomidorami i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bruschetta - to słowo należy do tych, które trzeba nauczyć się wymawiać prawidłowo, gdyż podobnie jak gnocchi, tagliatelle i inne pięknie brzmiące słówka wywodzi się z Włoch:) U mnie z powodzeniem zastąpiła zwykłe kanapki, stając się pomysłem na lekką kolację albo przekąską imprezową. Chrupiące grzanki skropione oliwą, z pomidorami, pieczarkami, serem przypominają mini pizze, ale znacznie szybciej się je robi:)

Składniki:
kilka kromek bagietki
2 mięsiste pomidory
3 pieczarki
1 szalotka
garść oliwek
1 kulka mozzarelli
ulubione zioła - u mnie oregano, tymianek, bazylia
oliwa

Pieczarki obrać, pokroić w plastry, odparować na suchej patelni.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć chwilę, aż nieco odparują.
Szalotkę pokroić w piórka, oliwki w krążki, mozzarellę w plastry.
Kromki bagietki podsuszyć lekko w tosterze (można ten krok pominąć), skropić oliwą, wyłożyć pomidory, pieczarki, oliwki, cebulę i ser, posypać ziołami.
Grzanki ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika, zapiekać ok 5-8 minut w temp. 190stC (grzanie góra+dół albo grill).
Podawać od razu.
Smacznego!