Brukselka z masłem orzechowym

Brukselka z masłem orzechowym

Zdjęcie - Brukselka z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy słyszę,ze ktoś nie lubi brukselki nie mogę się nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę należy zwracać uwagę na ściśle zamknięte główki bez zwiędłzch listków.Im mniejsze główki tym delikatniejszy smak.Brukselki nie należy przechowywać w lodówce dłużej niż 1-2 dni,bo traci swoje witaminowe wartości i walory smakowe.
Najczęściej jadamy brukselkę z masełkiem i bułką tartą.Dziś bułkę tartą zastąpiły orzechy włoskie ,a smak zaostrzył i podkreślił dodatek zmiazdżonego ziela angielskiego z gałką muszkatałową.Koniecznie spróbujcie tak przyprawionej brukselki,bo jest pyszna.

Zdjęcie - Brukselka z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4 porcje:

1 kg brukselki
10 orzechów włoskich
sól,pieprz swieżo zmielony
ziele angielskie i gałka muszkatałowa świeżo zmielone

Wykonanie:
  • brukselkę oczyścic,ściąć ewentualnie wystające głąby i w większych kapustkach naciąć je na krzyż
  • gotowć 6 minut,gdy brukselki są wyjątkowo duże przedłużyć czas gotowania do 8 minut.Natychmiast po ugotowniu odcedzić i zahartować w zimnej wodzie,by nie straciła zielonego koloru
  • na patelni rozpuścić masło i wrzucić grubo posiekane orzechy i podprażyć okolo 30 sekund.Dodać brukselke i przyprawy.Wymieszać i natychmiest podawać
ZYCZE SMACZNEGO !

Kategorie przepisów