Brownies z cukinią

Brownies z cukinią
Czekoladowe ciasto, lekkie i zdrowe... Niemożliwe, no może nie, aż tak do końca, ale: bez masła, bez białego cukru, z mąką z pełnego przemiału, no i ta cukinia dodająca wilgotności.
Na pewno warte wypróbowania, zwłaszcza teraz kiedy mamy pełnię sezonu cukiniowego. Ja popełniłam mały błąd wykorzystując miód gryczany (tylko taki był w domu). Ma on bardzo charakterystyczny, mocny a dla niektórych za mocny aromat: dla mnie jest bardzo OK, dla męża nie do końca.

Brownies z cukinią i miodem - Laura Ciacho wygrzebałam tutaj, tam też znajdziecie oryginalny przepis.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki tartej cukinii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 20 dkg gorzkiej czekolady
Startą cukinię przełożyć na sitko i lekko ją uciskając, pozbawić nadmiaru cieczy. Pod koniec osuszyć jeszcze ręcznikiem papierowym.
Formę (20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
W misce wymieszać mokre składniki: miód, oliwę i jajka. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, kakao i cynamon.
Wymieszać wszystkie składniki i masę wylać do przygotowanej formy.
Piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sprawdzić patyczkiem - ma być czysty po nakłuciu ciasta.

Kategorie przepisów