Brownie z wisniami i kokosem

Brownie z wisniami i kokosem

Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Klasyka kuchni amerykańskiej w innowacyjnym wydaniu. Brownie czekoladowe z pysznymi wiśniami i delikatnymi wiórkami kokosowymi.

Przepyszne ciasto, doskonałe na deser do kawy.

Zdjęcie - Brownie z wisniami i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej powyżej 75%
  • 65 g masła
  • 400 g wisni z kompotu lub swieżych
  • 60 g białego cukru
  • 40 g brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub rumowego
  • 60 g mąki pszennej
  • 110 g wisni kandyzowanych
  • 140 ml mleka skondensowanego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 4 krople czerwonego barwnika organicznego

Zdjęcie - Brownie z wisniami i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Brownie z wisniami i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Czekoladę 120 g rozpuścić z masłem 60 g w kąpieli wodnej.
  2. Dodać wisnie bez pestek i wymieszać.
  3. Jajka ubić z cukrami i ekstraktem waniliowym lub rumowym.
  4. Dodać przesianą mąkę i wisnie w czekoladzie.
  5. Wymieszać do połączenia składników.
  6. Formę keksową o wymiarach 24 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku /bez termo obiegu/ 170 st. C przez 20 minut.
  9. W między czasie przygotować masę kokosową.
  10. Wisnie kandyzowane pokroić na połówki, dodać mleko i wiórki kokosowe i czerwony barwnik, wymieszać.
  11. Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.
  12. Piec ponownie przez 35 minut lub do suchego patyczka.
  13. Pozostałą czekoladę rozpuścić z pozostałym masłem i gorącą polać wierzch ciasta.
  14. Posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego ?

Zdjęcie - Brownie z wisniami i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów