Brownie z masłem orzechowym dla NieAlergika

Brownie z masłem orzechowym dla NieAlergika

Zdjęcie - brownie z masłem orzechowym dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jestem wielką miłośniczką brownie wszelakich. Po brownie pomarańczowym oraz tym na palonym maśle, nadszedł czas na fistaszkowy. Bardzo dobry, owszem, ale nie tak dobry jak tamte. Lubię masło orzechowe, i to bardzo, ale chyba nie w wypiekach. Wolę je np. w bezkonkurencyjnej roladzie orzechowej, albo kurczaku w maśle orzechowym. Ciekawe, dlaczego...
PS. A tutaj alergicy mają swoją wersję brownie.
Przygotujmy:

250 ml cukru trzcinowego

170 g mąki

125 ml masła

125 ml masła orzechowego

duże jajko

tabliczka czekolady deserowej - grubo posiekana

łyżeczka cukru z wanilią

Roztopić masło, dodać do niego resztę składników, oprócz mąki i posiekanej czekolady, i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować, a następnie wmieszać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do formy (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 350 F i piec ok. 20-25 minut. Kroić, gdy wystygnie.

Kategorie przepisów