Brownie z dynią (wegańskie)

Brownie z dynią (wegańskie)
Zdjęcie - Brownie z dynią (wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Znakomite, jesienne brownie dyniowe. Z cynamonową nutą i dużą porcją gorzkiej czekolady. Całość idealnie dopełniają kwaśne ziarenka granatu.

Brownie z dynią (wegańskie)

/blaszka o długości 25 cm/

300g upieczonej dyni (w miarę odcedzonej z wody)
1/2 szklanki suszonych daktyli (namoczonych przez około 1 godzinę w gorącej wodzie)
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki owsinej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka roślinnego

do podania:
100g gorzkiej czekolady
1 granat

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednego naczynia włożyć dynię, odcedzone daktyle, wcześniej przygotowaną czekoladę, obie mąki, cynamon i mleko roślinne. Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Przełożyć ją do formy, wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i je ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Wyjąć ziarenka z granatu i udekorować nimi nasze brownie. Zdjęcie - Brownie z dynią (wegańskie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów