Brownie - najlepsze na świecie

Brownie - najlepsze na świecie

Intensywnie czekoladowe brownie z kawałeczkami posiekanej czekolady - najlepsze, jakie do tej pory miałam okazję upiec. Idealnie nadaje się na kończący się dzisiaj Czekoladowy Weekend :)

przepis - The GoodFood Cook Book - wyd.BBC Books

 

Zdjęcie - Brownie - najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 185 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 185 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 jajka
  • 275 g cukru pudru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 85 g mąki pszennej
  • 50 g białej czekolady - posiekane
  • 50 g mlecznej czekolady - posiekane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [mój dodatek]

 

Kwadratową formę o boku 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Gorzką czekoladę i masło umieścić w misce, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić.

Jajka ubić z cukrem do białości - masa powinna zwiększyć objętość. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać ostudzoną czekoladę z masłem oraz ekstrakt z wanilii. Następnie przesiać do miski z masą mąkę i kakao - i znów delikatnie wymieszać. Dodać posiekaną białą i mleczną czekoladę, wymieszać. 

Przełożyć masę do formy i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.25 minut, do chwili, gdy wierzch ciasta stanie się błyszczący (powinien wyglądać jak cienki papier), a boki zaczną odstawać od brzegów formy.

Upieczone ciasto ostudzić, a następnie pokroić na 16 kwadratów, a każdy z nich przekroić po przekątnej, aby powstały małe trójkąty.

 

Zdjęcie - Brownie - najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Brownie - najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Brownie - najlepsze na świecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów