Brioszka z wiśniami

Brioszka z wiśniami

Zdjęcie - Brioszka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato to niezwykle owocowy czas, dlatego staram się z sezonowych darów natury korzystać na każdym kroku. Szczególnie uwielbiam wszystkie słodko-kwaśne owoce, które wspaniale sprawdzają się w delikatnych wypiekach, także tych drożdżowych.

Na blogu mamy już kilka przepisów na brioszki, w bardziej klasycznej wersji, jak i pieczonej metodą tartine. Tym razem zdecydowałam się na wersję wiśniową, ale zamiast kilku brioszek z drożdżowymi czapeczkami, upiekłam jedną dużą, którą można potraktować jak piknikowy chlebek do odrywania

Zdjęcie - Brioszka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Brioszka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5.0 z 1 ocen Brioszka z wiśniami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 60 g cukru
  • 300 ml mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • 75 g zimnego masła
  • Farsz:
  • 400 g drylowanych wiśni
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże, sól. Wbijamy jajko.
  2. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, wlewamy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 4 minuty, następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Elastyczne ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
  3. W tym czasie drylujemy wiśnie i mieszamy je z mąką oraz cukrem.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 części i każdą z nich rozpłaszczamy. Na środku wykładamy po 2 łyżki farszu i zbieramy boki ciasta ku środkowi tworząc okrągłą bułeczkę.
  5. Układamy je obok siebie w formie keksówce (12x24cm) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
  6. Brioszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy - brioszka jest upieczona. Wyciągamy ją z formy i studzimy na kratce.

Kategorie przepisów