Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową
Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię lekkie drożdżówki z masełkiem lub bez na śniadanie...
Taka jest brioszka znaleziona Liski.
A jak pachnie...

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową. Z maszyny.
Przepis: Cathy Ytak

80 ml mleka
1 jajko, lekko roztrzepane
350 g mąki pszennej typ 450
50 g jogurtu
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1/2 łyżeczki soli
20 g masła
20 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (ja kupiłam jakiś czas temu w Piotrze i Pawle)
1 łyżeczka soku z cytryny

Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkie składniki umieścić w maszynie.
Nastawić program wyrabianie ciasta.
wyrośnięte ciasto wyjąć z maszyny, podzielic na 16 części, z każdej utoczyć kulke i ułożyć obok siebie w wysmarowanej masłem keksówce.
Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.


Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wyrośniętą brioszkę posmarować roztrzepanym żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
Studzić na kratce.
Jeść odrywając poszczególne bułeczki od całości.
Smacznego.


Zdjęcie - Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów