Brioche pur beurre

Brioche pur beurre
Zdjęcie - Brioche pur beurre - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ze wszystkich zapachów pieczonych ciast, te drożdżowe są moimi absolutnymi faworytami. Swoim aromatem wabią domowników jak pewna kawa w pewnej reklamie:)... Zapach pieczonej drożdżówki również jest tym zapachem, który przywołuje wspomnienia domu rodzinnego czy wakacji u babci. I nie dzieje się tak tylko ze mną, czego dowodem są liczne wpisy na blogach kulinarnych poświęcone cudownym wspomnieniom związanym z tym wypiekiem. Ja zawsze szukam pretekstu, aby tylko móc upiec ciasto drożdżowe. A to ciepłe, słodkie bułeczki na pierwsze śniadanie, lub na drugie, do szkoły, a to placek na podwieczorek lub na kolację. Cieszę się, że jest takie mnóstwo wspaniałych przepisów do testowania. Jeden z nich, na pyszną brioszkę śniadaniową Brioche pur beurre znalazłam u Anoushki „...et si vous veniez manger chez nous?”. Zainteresowała mnie duża ilość masła w niej zawarta i byłam bardzo ciekawa smaku, choć po przeczytaniu składników wiedziałam, że nie będzie to taka zwykła brioszka, ale coś więcej. I nie pomyliłam się. Wyszła mięciutka, delikatna i bardzo, bardzo maślana, za to mało słodka. Wręcz idealna do duetu z domowymi konfiturami.
Brioszka inna niż wszystkie. Dziękuję Anoushce za podzielenie się tym przepisem:)
W przepisie nic nie zmieniałam, podaję go więc za Anoushką:

Zdjęcie - Brioche pur beurre - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brioche pur beurre (przepis Philippe Blondiaux)
2 keksówki dł. 30 cm

30 g świeżych drożdży
750 g mąki
450 g jajek
70 g cukru
11 g soli
225 g masła półsłonego (dałam niesolone, ale za to ciut więcej soli do ciasta)
350 g najlepszej jakości masła
67 ½ g wody... ;)


Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, aby mogły osiągnąć taką samą temperaturę.
Drożdże rozpuścić w 30 g wody. Dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi 37 ½ g wody. Jajka ubić z cukrem i solą; następnie dodać do mąki. Ciasto wyrabiać ręcznie (jest mocno klejące) lub przy pomocy robota. W czasie wyrabiania dodawać po kawałku masła. Gdy ciasto przestanie, w miarę, kleić się do rąk, odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Przebić (odgazować) ciasto i wstawić do lodówki na kolejne 3 godziny. Przebić ponownie i zostawić ciasto w lodówce do powolnego wyrastania przez całą noc.
Wysmarować formy masłem. Uformować brioches (instrukcja tutaj) i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Posmarować wyrośnięte ciasto roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody i ponacinać nożyczkami. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem do momentu, gdy brioches ładnie się przyrumienią czyli około 20 minut. Trzeba bardzo uważać gdyż brioszki lubią się przypalać! Wyjąć z form i studzić na kratce. Niestety za szybko schną, dlatego można, gdy tylko całkowicie ostygną, zawinąć je w folię spożywczą.

Kategorie przepisów