Botwinka z mlekiem kokosowym

Botwinka z mlekiem kokosowym

 

Botwinka z mlekiem kokosowym czyli sezonowo obowiązkowa pozycja w menu !

Myślę, że tej zupy nie trzeba specjalnie przedstawiać ? Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich zup w postaci i na ciepło i na zimno! Najczęściej robię ją w wersji z mlekiem kokosowym ? Pokochałam to połączenie słodkich buraczków i kokosa ! Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco polecam !

Zupa nie jest wymagająca, a do jej zrobienia potrzeba naprawdę niewielu składników ! Ja zawsze podaję ją z dużą ilością zieleniny – zwłaszcza koperku ! Oprócz walorów smakowych zupa z botwinki to prawdziwa bomba witamin A, K, C, E, D witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i jod !

Zdjęcie - Botwinka z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBotwinka z mlekiem kokosowym – wegańska i bezglutenowa

Składniki:
2 pęczki botwinki
1-2 marchewki
Ok. 600 ml bulionu warzywnego
Natka pietruszki, koperek
Liść laurowy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka kokosowego
Sól ⠀


Botwinkę myjemy (buraki obieramy) i kroimy razem z łodyżkami. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone marchewki, 1 łyżeczkę soli i liść laurowy. Gotujemy aż buraki i marchewka zmiękną. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny (można pominąć). Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

  • Liście botwinki można wykorzystać do sałatki lub np. zrobić z nich pesto ! Bo przecież nic nie może się zmarnować ?

Zdjęcie - Botwinka z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Botwinka z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Botwinka z mlekiem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBotwinka z mlekiem kokosowym Pyszna zupa z botwniki z mlekiem kokosowym, wegańska i bezglutenowa Kategorie: Obiad, Zupy Kuchnia: bez laktozy, Bezglutenowa, Fit, Wegańska Tagi: botwinka, zupa Czas przygotowania: 20 minutes Cook Time: 30 minutes Całkowity czas: 50 minutes Ilość porcji: 4 osoby Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • 1-2 marchewki
  • Ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • Natka pietruszki koperek
  • Liść laurowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • Sól ⠀

Sposób wykonania

  • Botwinkę myjemy (buraki obieramy) i kroimy razem z łodyżkami.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone marchewki, 1 łyżeczkę soli i liść laurowy.
  • Gotujemy aż buraki i marchewka zmiękną.
  • Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny (można pominąć).
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Kategorie przepisów