Botwinka z białym winem i parmezanem

Botwinka z białym winem i parmezanem

Botwina jest bogata w chlorofil, witaminę C, wapń, niacynę, kwas foliowy, oraz cynk, minerał, który odpowiada za poprawną syntezę białek, wzrost komórkowy, oraz układ odpornościowy. Najbardziej popularnym daniem z udziałem botwiny jest niewątpliwie chłodnik ale z doświadczenia wiem, że nie każdy za nim przepada. Dlatego proponuję Wam przepis na smaczną przystawkę. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem a także makaronem. Całkiem wybornie smakuje również z samą bagietką. Życzę smacznego.

 

Zdjęcie - Botwinka z białym winem i parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 2-3

Czas wykonania – 20 min

Stopień trudności – łatwy

 Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie pęczki botwinki
  • 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól

 

Zdjęcie - Botwinka z białym winem i parmezanem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. botwinkę płuczemy i osuszamy,
  2. oddzielamy liście od łodyżek a następnie kroimy łodygi,
  3. na rozgrzaną oliwę i masło wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę,
  4. po chwili dodajemy pokrojone łodyżki botwinki i wlewamy wino, gotujemy aż łodygi zmiękną (około 6-7 min),
  5. następnie wkładamy liście botwinki, mieszamy delikatnie aż zwiędną
  6. na koniec dodajemy sok z cytryny oraz parmezan,
  7. odrobiną parmezanu posypujemy gotowe danie.

Kategorie przepisów