BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ MM

BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ MM
Kiedy dostałam przepis na te ciasteczka od koleżanki Marzeny - widziałam, że będą smaczne, nie wiedziałam że dodatkowo będą tak rewelacyjnie wyglądały.
W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach - dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.

Zdjęcie - BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ MM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zawijaski od Marzenki - Laura SKŁADNIKI:
  • 25 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 20 dkg - kostka mocno schłodzonego masła
  • 3 dkg drożdży
  • 1 szklanka cukru (ja dałam troszkę mniej)
  • 1/2-3/4 szklanki maku
  • 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Oddzielić żółtka od białek.

Masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąkę przesiać. Żółtka rozetrzeć z drożdżami i śmietaną. Ja dodałam do tego dodatkowo 1 łyżkę cukru.

Masło, mąkę i żółtka z drożdżami połączyć i w miarę szybko zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny do lodówki.

Białka ubić na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do białek szczyptę soli). Dodać cukier i dalej ucierać, aż piana będzie lśniąca.

Ciasto rozwałkować na jak największą szerokość - tak aby rozwałkowany placek tworzył spory prostokąt. Rozsmarować na całej powierzchni pianę z białek. Posypać suchym makiem i orzechami włoskimi. Zawinąć tak jak roladę.

Zdjęcie - BOSKIE CIASTECZKA OD BOSKIEJ MM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zawijaski od Marzenki - Laura
Kroić kromeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 200 stopni około 20 min.

Kategorie przepisów