Boeuf Strogonov

Boeuf Strogonov

Najlepsza na Strogonov jest polędwica wołowa, ale jest też bardzo droga.

Można zrobić go z tzw. fałszywej polędwicy, czyli ligawy, albo z kawałka wołowiny na zrazy.

Składniki:

1 kg wołowiny

50 dag pieczarek

2 cebule

1 zielona papryka

2 gałązki selera naciowego

pół szklanki alkoholu (najlepsza ponoć jest sherry, ale można też dać wódkę,

a ja nie miałam nic z tego i dodałam złotą tequilę - też pasuje)

mały koncentrat pomidorowy

2 łyżki musztardy

3 łyżki sosu worcester

sól, pieprz, liść laurowy, słodka i ostra papryka

ewentualnie śmietana do zabielenia

Wołowinę pokrój w 2 cm słupki i podsmaż na oliwie, następnie przełóż do rondla. Pokrojone pieczarki i cebulę uduś na tej samej patelni, dodaj do mięsa, podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Mniej więcej po półgodzinie duszenia dodaj pokrojoną w paski paprykę i seler, następnie dopraw wszystkimi dodatkami, duś jeszcze trochę. Jeżeli lubisz, możesz zabielić potrawę śmietaną albo zagęścić mąką, jeżeli jest za rzadka. Ja z reguły nie robię tego - wystarczy dać trochę więcej cebuli, która rozgotowując się tworzy gęsty sos.

Boeuf Strogonov można podawać z kaszą lub grubym makaronem.

Kategorie przepisów