Boczniaki w śmietanie

Boczniaki w śmietanie

Moja druga propozycja z boczniakami idealnie pasuje do kopytek lub klusek śląskich. Sos z boczniaków przygotowuje się podobnie jak pieczarkowy jednak dla mnie jest o wiele lżejszy w smaku bo też i same boczniaki są delikatne.  Taki obiad bardzo przypadł mi do gustu.

Zdjęcie - Boczniaki w śmietanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • mielony kminek
  • sól, pieprz
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietanki

Boczniaki oczyścić i pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać grzyby, oprószyć kminkiem, podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać liść laurowy i wlać bulion. Gotować 15 minut  na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę, gotować ok. 5 minut.  Podawać sos z kopytkami. Danie posypać posiekaną natka pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów