Boczek wędzony podpiekany

Boczek wędzony podpiekany
Od dłuższego czasu eksperymentuje z domowymi wyrobami staram się unikać kupowania w sklepie. Przeważnie większość wędlin do tej pory parzyłam które są smaczne i dobre. Po parzeniu wędlina traci trochę smaku i aromatu. Stąd pomysł na wędzoną wędlinę podpiekaną. To był strzał w 10. Boczek zachował swój smak i aromat. Zapach wędzonki unosi się po całym domu.
Boczek wędzony podpiekany Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
  • 3 szt boczku wieprzowego bez żeberek ze skórą Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszanka przypraw
  • 10 g peklosoli na 1 kg mięsa.
  • 10g soli na 1kg mięsa
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Majeranek
  • Kilka ząbków czosnku Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatkowo
  • zrębki bukowe Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie Do miseczki wsypujemy przyprawy dodajemy rozgniecione ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie boczek. Wkładamy do lodówki na 2 doby. Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Osuszanie Kawałki boczku wieszamy na hakach w wędzarni. Zakładamy osuszacz w komorze wędzarni. Mięso osuszamy około 2 godziny w temperaturze 30 stopni. Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wędzenie Zakładamy generator dymu w wędzarni, podnosimy temperaturę do 55 stopni wędzimy około 3 godziny Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podpiekanie Wyłączamy generator dymu, podnosimy temperaturę do 80 stopni. Pieczemy do uzyskania w środku 68-70 stopni. Zdjęcie - Boczek wędzony podpiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów