Blondie z białą czekoladą i migdałami

Blondie z białą czekoladą i migdałami

Blondie, czyli jasna wersja klasycznego brownie, to jedno z moich małych kulinarnych wyzwań na kończący się już 2013 rok ;) Ciasto, jak każde tego typu, jest bardzo słodkie, wilgotne i zbite, choć mimo wszystko nieco lżejsze niż klasyczny, ciemny odpowiednik (aczkolwiek to też pewnie kwestia tego, że dodałam mniej cukru - cukier jest jednak obciążającym konsystencję składnikiem). Na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom białej czekolady. Niestety ja trochę za długo trzymałam go w piekarniku, więc nie było tak wilgotne jakbym sobie tego życzyła, ale i tak było pyszne :)

Zdjęcie - Blondie z białą czekoladą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BLONDIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI
150g mąki,
150g białej czekolady,
125g masła + trochę do wysmarowania foremki,
200g cukru (dałam 150g),
1 łyżka ekstraktu z wanilii (ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego),
2 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
100g migdałów (w oryginalnym przepisie orzechów macadamia),
mała szczypta soli

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i obrać z łupinek. Lekko podprażyć na suchej patelni, aby były bardziej aromatyczne.
Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jeśli masa zwarzy się – nic nie szkodzi, po zmiksowaniu z jajkami wszystko wraca do normy). Lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do rozpuszczonej czekolady dodać cukier i jajka, zmiksować. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem. Zmiksować krótko, do połączenia składników. Na koniec dodać migdały i wymieszać ciasto łyżką.
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmarować masłem i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Ciasto kroić po ostudzeniu.


(przepis z książki „Złota Księga Czekolady”)


Zdjęcie - Blondie z białą czekoladą i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów