Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
Tym razem coś dla wielbicieli słodyczy - szybki, smaczny i bardzo sycący deser. Ostrzegam pierwszy kawałek tak wciąga, że ciężko nie sięgnąć po kolejny.
Zdjęcie - Blok czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200g mleka w proszku
  • 100g masła
  • 50ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 120g herbatników

Masło roztopić z wodą w rondelku, dodać cukier i kakao, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać mleko w proszku dokładnie wymieszać, można zmiksować, choć masa będzie dość gęsta. Herbatniki drobno pokruszyć dodać do masy, dokładnie wymieszać. Foremkę (u mnie pudełko po lodach) wyłożyć papierem, nałożyć masę, dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjąć z formy, zdjąć papier, pokroić na kawałki i zajadać.

Kategorie przepisów