Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem

Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To nie są typowe bliny, bo przygotowane na bazie mąki pszennej, nie gryczanej, ale o taką znacznie łatwiej. Są delikatne, mimo że drożdżowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świetnie sprawdzą się jako przekąska na sylwestrowym (i nie tyko!) przyjęciu jako naprawdę luksusowa przystawka.

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja ciasta wystarczy na ok. 15 sztuk blinów.

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem

Agata, 29 grudnia 2013

Zdjęcie - Bliny z koperkową śmietaną, kawiorem i wędzonym pstrągiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z jajkami, mlekiem, drożdżami, solą oraz cukrem na jednolite ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż na złoto, z obu stron małe porcje ciasta.

Śmietanę połącz z koperkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na usmażony blin nałóż porcję śmietany, na nią kawałek pstrąga i łyżeczkę kawioru. Skrop sokiem z cytryny, przystrój koperkiem.

Kategorie przepisów