Bliny pszenno-gryczane

Bliny pszenno-gryczane
Bliny to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Są to drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej lub gryczanej i żytniej. Istnieje wiele wersji przepisów zarówno na same placki, jak i dodatki.
Pierwszy raz jadłam bliny dawno temu, jeszcze jako dziecko. Zrobiła je moja mama i szczerze mówiąc, nie zrobiły na nas wtedy wrażenia. Od tego czasu moje kubki smakowe się mocno pozmieniały, polubiłam kaszę gryczaną (a tym samym mąkę gryczaną), więc postanowiłam dać blinom jeszcze jedną szansę :)
I dobrze zrobiłam, bo bliny zarówno mnie, jak i mojemu Połówkowi bardzo smakowały. Nie ukrywam jednak, że duża w tym zasługa wędzonego łososia, który wzbogaca smak w jakąś wyraźniejszą nutę. Same bliny ze śmietaną są niezłe, ale trochę „bezpłciowe” jak dla nas ;) A z łososiem – stanowiły pyszny i sycący obiad.
Oczywiście zamiast łososia można użyć innych dodatków: marynowanego śledzia , kawior, a w wersji wegetariańskiej marynowane grzyby, ser lub sos tatarski.

Zdjęcie - Bliny pszenno-gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BLINY PSZENNO-GRYCZANE
250g mąki pszenenj,
250g mąki gryczanej,
20g drożdży,
1 łyżka cukru,
1 szklanka ciepłej wody,
2 szklanki ciepłego mleka,
2 jajka,
3 łyżki masła,
duża szczypta soli,
olej do smażenia

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę pszenną i cukier, zmiksować na gładką masę. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie dodać mąkę gryczaną, ciepłą wodę, żółtka, stopione masło i sól. Ponownie dokładnie zmiksować i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego ciasta dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć placki o średnicy ok. 12 cm.
Gotowe placki ułożyć na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną i wybranymi dodatkami.


Zdjęcie - Bliny pszenno-gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów