Blince z serem i wiśniami

Blince z serem i wiśniami
Wiśniowy sezon czas zacząć!
Szukałam inspiracji na coś pysznego i przeglądałam książkę "Desery" wydawnictwa Konemann. Wpadły mi w oko blince. Są to- cytując za książką - "to nadziewane naleśniki, powstałe na wschodzie Europy, danie z kuchni żydowskiej, zwykle podawane na śniadanie lub wczesną kolację. Składa się z cienkich naleśników smażonych z jednej strony, nadzianych słodkim serem, złożonych w kopertę i zapieczonych."
Może to nic odkrywczego, ale było pyszne ;)

Zdjęcie - Blince z serem i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki:

125 g mąki
2 jajka
310 ml mleka

Przygotować ciasto i odstawić na 20-30 minut. Usmażyć je z jednej strony na maśle. Z podanej porcji wyjdzie ok. 14 naleśników.

Nadzienie zmodyfikowałam według zawartości własnej lodówki.

250 g białego sera
sok z połowy cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
70 g cukru
łyżka śmietany

Wymieszałam składniki i odstawiłam na kilkanaście minut.

Na każdy naleśnik nałożyłam łyżkę twarożku i kilka wiśni. Złożyłam w kopertę i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Również naleśniki posmarowałam delikatnie roztopionym masłem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut i włączyłam funkcję grillowania. Naleśniki powinny się delikatnie przyrumienić.

Wyszły przepyszne! Słodki ser z cytrynową nutą i soczyste kwaskowe wiśnie. Poezja!

Smacznego!


Zdjęcie - Blince z serem i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów