Bitki wołowe z jabłkiem w sosie cebulowym

Bitki wołowe z jabłkiem w sosie cebulowym

Bitki wołowe było to pierwsze samodzielne danie obiadowe przygotowane przez żeńską część naszego duetu wiele, wiele lat temu, kiedy do 18 -tki pozostawało jeszcze kilka lat :) Są stałym elementem naszego menu, z uwagi na ogromą delikatnosć mięsa wynikajacą z długiego duszenia wołowiny.

W związku z wyzwaniem postawionym blogerom kulinarnym przez markę Smakowita Pajda postanowiliśmy "zaadoptować" bitki wołowe do jednego ze smaków roślinnego smalczyku - "Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem" poprzez przygotowanie ich z duszonym jabłkiem i sosem cebulowym:). Wszystko rozpływało się w ustach:) A Smakowita Pajda zaskoczyła nas niezwykłą delikatnością i wybornymi aromatami:)

Składniki: -400-500 g wołowiny -1 duża cebula -1 duże jabłko -2-3 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem -1 szklanka kaszy jęczmiennej -100 ml śmietany -mąka -sól (ew. 1/2 kostki rosołowej) -pieprz młotkowany / ulubione przyprawy (u nas ostanio prym wiedzie tandori masala i papryka słodka wędzona:)
-woda
Zdjęcie - Bitki wołowe z jabłkiem w sosie cebulowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wołowinę pokroić na cienkie plastry (ok. 0,5 cm) i rozbić mocno na grubość ok 1 mm. Doprawić przyprawami (ale nie solą). Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki Smakowitej Pajdy. Mięso obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 min. z każdej strony.
Mięso przełożyć do rondelka, a na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojoną wg uznania cebulę (np. w półksiężyce). Podsmażyć ok 5 min. mieszając aby się nie przypaliła.
Całość (ze wszystkimi "płynami") dodać do mięsa.
Podlać wodą tak, aby przykryła mięso. Na tym etapie można dodać 1-2 liście laurowe i 3-4 szt. ziela angieleskiego. Po ok. 30 minutach posolić duszone mięso z cebulką.
Mieso dusić na delikatnym ogniu ok. 60-90 min.
****W tym czasie można nastawić kaszę jęczmienną, gotując ją w proporcjach 1 szklanka kaszy – 2 szklanki wody. Do wrzątku dodać 2 szczypty soli oraz 1 łyżkę Smakowitej Pajdy. Gotować ok. 5-10 min, a następnie z przykrywką wstawić w miejsce gdzie będzie utrzymywane ciepło np. pod kołdrę. Kaszę trzymać w cieple co najmniej 30 min.****
Ok. 10 min przed końcem duszenia mięsa: Dodać do wywaru ok. 100 ml śmietany; jeżeli sos okaże się zbyt wodnisty, śmietanę można wymieszać z łyżeczką mąki. Wymieszać sos. Należy przygotować również jabłko tj. pokroić je w plastry grubości ok. 1cm i położyć na mięsie i dusić pod przykrywką.

Po duszeniu mięso będzie bardzo delikatne, a cebulka rozpadnie sie tworząc jednolity sos o delikatnie słodkawym aromacie.
Podawać: plaster wołowiny – jabłko – plaster wołowiny, kasza jęczmienna, sos:).
Smacznego!
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania : ok. 80 min.

Przepis bierze udział w zabawie organizowanej przez Majanę z bloga http://majanaboxing.blox.pl/ pod patronatem ZT Kruszwica S.A.


Zdjęcie - Bitki wołowe z jabłkiem w sosie cebulowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów