Bitki wołowe z grzybami

Bitki wołowe z grzybami

To jedno z moich ulubionych „niedzielnych” dań, bo wymaga naprawdę nie wiele pracy, a efekt zawsze jest więcej niż zadowalający. Gęsty, esencjonalny sos, delikatne i kruche mięso.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bitek podaję zwykle kaszę i buraczki. Wiem, to totalna klasyka, ale te smaki ze sobą naprawdę świetnie się łączą.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie można naturalnie przyrządzić bez dodatku świeżych czy suszonych grzybów, ale szczerze mówiąc akurat miałam w lodówce porcję, więc je dorzuciłam.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bitki wołowe z grzybami

Agata, 4 listopada 2013

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, rozbij. Oprósz mąką i obsmaż partiami na złoto, z obu stron, na oleju. Przełóż na talerz.

Na tą samą patelnię (sama używam żeliwnego garnka z pokrywką, który ma grube dno) wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, liśc laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Przesmaż uważając, aby się nie przypaliły resztki po smażeniu mięsa. Dodaj pieczarki (małe w całości, duże przekrojone na pół lub ćwiartki). Wlej wino i mieszając zdejmij ze ścainek naczynia zebrane na nich smaki.

Dodaj z powrotem mięso wraz z sokami, jakie puściło. Zalej taką ilością wody, alby przykryła mięso (ok. 1/2 litra), dodaj suszone grzyby, sól i pieprz. Przykryty garnek (patelnię) wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i duś przez 2-3 godziny, co jakiś czas miejszając. Na ostatnią godzinę zdejmij pokrywkę, aby sos odparował. Ewentualnie dopraw do smaku.

Kategorie przepisów