Bitki wołowe w sosie własnym

Bitki wołowe w sosie  własnym

 Zdjęcie - Bitki wołowe w sosie  własnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. pół kilograma wołowiny (może być ligawa, rostbef, zrazowe albo jakakolwiek inna bez przerostów, żyłek i ścięgien)

jedna spora cebula

bulion wołowy - około szklanki

pół szklanki czerwonego wina (niekoniecznie)

sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

2 grzybki suszone (niekoniecznie)

olej/oliwa do smażenia

mąka pszenna

Mięso pokroiłam w dość cienkie plastry, rozbiłam tłuczkiem i lekko posypałam mąką. Smażyłam na oleju na rumiano z obu stron.

W garnku o grubym dnie na oleju zeszkliłam drobno posiekaną cebulę. Dodałam do niej podsmażone mięso, a także przyprawy: liście laurowe, pieprz mielony i ziele angielskie oraz soli do smaku. Dolałam półtorej szklanki bulionu i dorzuciłam grzybki suszone - doprowadziłam do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu dusiłam około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.

To wszystko. Poza tym kluski śląskie (albo kopytka, albo kasza gryczana, albo ziemniaki) i ogórek kiszony i obiad/kolacja gotowa.

PS zdjęcie zrobił mój mąż i to on ma do niego copyright, jak by co ;-)

Kategorie przepisów