Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą

Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą
Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 20 dag pieczarek
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • ½ szkl. oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • ziemniaki
  • sałatka z czerwonej kapusty
Przygotowanie

Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie oprószamy solą i pieprzem.


W dużym rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy porcjami mięso. Gdy się zarumieni, odkładamy na talerz.


Na tłuszczu, który został z mięsa, smażymy pokrojone pieczarki. Gdy są gotowe, również wyciągamy i osobno odkładamy.


Na końcu w rondlu smażymy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy mięso, następnie zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso.


Dodajemy przyprawy i dusimy przez 1 godzinę na wolnym ogniu. Gdy mięso jest już miękkie, dokładamy przygotowane wcześniej pieczarki, dodajemy mąkę połączoną ze śmietaną i wodą.

Dodajemy do sosu w garnku, aby go zagęścić.

Można uzupełnić wodę, która odparowała.

Doprawiamy do smaku.


Podajemy tradycyjnie z ziemniakami i czerwoną kapustą.


Kategorie przepisów