Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec

Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec
  • SKŁADNIKI :
  • ( blacha 22 - 26 )
  • BISZKOPT JASNY :
  • * jajka - 5 szt
  • * cukier - 3/4 szkl
  • * mąka - 3/4 szkl
  • * mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
  • BISZKOPT CIEMNY :
  • * jajka r.M - 7 szt
  • * sól - 1 szczypta
  • * kakao - 1/3 szkl
  • * mąka pszenna - 3/4 szkl
  • * cukier drobny - 3/4 szkl
  • MASA KAKAOWA :
  • - śmietana 30 % - 500 ml
  • - śmietan fix - 2 szt
  • - cukier puder - 3 łyżki
  • - kakao - 1 łyżka

Nic nadzwyczajnego … nic szałowego …

Proste i smaczne!

Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.

Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.

Spróbujcie!

Zdjęcie - Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT JASNY :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.

Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.

Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.

Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).

Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

BISZKOPT CIEMNY :

Zimne białka oddzielamy od żółtek

( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

Ubijamy je na sztywną pianę .

Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

Boków NICZYM nie smarujemy.

Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Kroimy na 2 blaty.

MASA KAKAOWA :

Śmietanę ubijamy mikserem.

Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.

Ubijamy na sztywno.

CAŁOŚĆ :

Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.

Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.

Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”

Smacznego!

PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy.

Zdjęcie - Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów