Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami

Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami
  • SKŁADNIKI :
  • BISZKOPT JASNY
  • * przepis na blogu
  • KREM :
  • * budyń malinowy - 2 op
  • * cukier - 4 łyżki
  • * mleko - 3/4 l
  • * masło - 170 g
  • DODATKOWO :
  • * jeżyny - 200 g
  • * galaretka ( owoce leśne ) - 2 op

 

Pokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis!

 

Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych.

 

Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;)

 

Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę!

Zdjęcie - Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT :

Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu.

Kroimy na 2 blaty.

KREM :

Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml.

Zostawiamy do ostudzenia.

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.

Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.

Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.

Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.

Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.

CAŁOŚĆ :

Na spód tortownicy wkładamy 1 blat biszkoptu.

Pokrywamy warstwą kremy budyniowego.

Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.

Układamy umyte owoce.

Zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny ( do stężenia ).

Gotowe!

Zdjęcie - Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów