Biszkopt

Biszkopt
Zdjęcie - Biszkopt - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podstawowy przepis na biszkopt rzucany, który się zawsze udaje. Idealny do tortów i nie tylko :-) Biszkopt pięknie wyrasta, wychodzi puszysty i lekko wilgotny :-) Bardzo polecam!

Składniki na tortownicę o śr. 20-24cm:


  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż uzyskamy bardzo sztywną i lśniącą pianę. Mąki przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy je ze sobą. Żółtka dodajemy do piany miksując na najmniejszych obrotach. Mąki stopniowo dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy. Można użyć miksera na najmniejszych obrotach, ale wtedy występuje większe ryzyko, że biszkopt nam opadnie. Mieszamy, aż mąką się dobrze połączy z jajkami i cukrem.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy tortownicą z wys. ok. 50cm na podłogę/blat. Biszkopt wstawiamy ponownie do wyłączonego i uchylonego piekarnika, aż kompletnie wystygnie.
Biszkopt z tej ilości składników możemy przeciąć na 2-3 blaty (w zależności od tortownicy).

Kategorie przepisów